Çarşamba, Aralık 4, 2024

Ana SayfaManşet14. TÜRKTAY’da Atık Endüstrisinin Geleceği ve Yeşil Dönüşüm Konuşuldu

14. TÜRKTAY’da Atık Endüstrisinin Geleceği ve Yeşil Dönüşüm Konuşuldu

Ankara’da düzenlenen 14. TÜRKTAY “Ekolojik ve Ekonomik Çözüm; Atık Endüstrisi” etkinliği, sektör temsilcileri, akademisyenler ve siyasilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Bu yıl “Ekolojik ve Ekonomik Çözüm; Atık Endüstrisi” temasıyla düzenlenen etkinlik verimli oturumlara sahne oldu.

TÜRKTAY Platformu Yürütme Kurulu Başkanı ve TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay, atık endüstrisinin çevresel sürdürülebilirliğe ve ekonomiye katkılarına dikkat çektiği açılış konuşmasında şunları ifade etti: “Atık endüstrisi ve çevre yönetimi, ekonomiye değer katarken sürdürülebilir bir gelecek inşa etmenin en önemli araçlarından biridir. Bu dönüşüm sürecinde, atıkların ve sanayi yan ürünlerinin alternatif yakıt ve hammadde olarak kullanımı, enerji verimliliği ve teknolojik yatırımlar bizim için en kritik konular arasında yer almaktadır. Aynı zamanda biyokütle gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerji ve hammadde kullanımı karbon emisyonlarının nötrlenmesi açısından stratejik bir rol oynamaktadır”.

“Üçüz Dönüşüm” Yaklaşımıyla Sürdürülebilir Gelecek

Sıfır Atık ve Yeşil Dönüşümün önemini de vurgulayan Bozay, düşük karbonlu üretimin geleceğin temel taşlarından biri olacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Karbon Emisyon Hedefi doğrultusunda, sektörler yeşil dönüşüm sürecine hızla uyum sağladılar. Yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerini birlikte yürütmek gerektiğine inanıyoruz. Bu süreçte kamu, akademi, sivil toplum örgütleri ve özel sektördeki tüm paydaşların iş birliği içinde hareket etmesi, düşük karbonlu üretim hedeflerine ulaşmamız açısından büyük önem arz etmektedir. Bu ikiz dönüşüm sürecine aynı zamanda toplumsal dönüşümü de ekleyerek bir ‘üçüz dönüşüm’ yaklaşımını benimsiyoruz.
Biyokütle içeren atıkların ve malzemelerin enerji ve hammadde temininde kullanılması, karbon emisyonlarının nötrlenmesi için dünyada yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.
Ülkemizde de bu alandaki ekosistemlerin hızla geliştirilmesi bu dönüşümün başarısı için elzemdir” dedi.

spot_imgspot_img
BENZER YAZILAR
spot_img

En Popüler