PETFORM (Petrol ve Doğal Gaz Platformu Derneği) tarafından organizasyonu gerçekleştirilen 16. Hidrokarbon Arama – Üretim Sektörü İstişare Toplantısı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Arslan Narin başta olmak üzere Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdür Yardımcısı Çağrı Taş, Turkish Petroleum International Company (TPIC) Genel Müdürü Y. Selçuk Arık, Turkish Petroleum International Company (TPIC) Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Altuğ ile üst düzey kamu yöneticileri ve sektör paydaşlarının katılımıyla 06 Kasım 2024 tarihinde Sheraton Hotel, Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantıda açılış konuşmalarının ardından Türkiye Arama-Üretim sektöründe yürütülen faaliyetler hakkında sektör temsilcileriyle görüş alışverişinde bulunuldu.
PETFORM Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Camcı, Sakarya Gaz Sahasının ve Gabar’daki keşiflerin üretime ve ekonomiye sağladığı büyük katkıdan dolayı memnuniyetini dile getirdi
Camcı, 2024 yılı içerisinde Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahasının günlük 7 milyon metreküp üretim seviyelerine ulaşması ve Gabar Sahasındaki günlük üretimimizin 50 bin varilin üzerine çıkmasını ve ilgili üretimlerin ekonomimize katkı sunuyor olmasını memnuniyetle ve heyecanla takip ettiklerini ifade etti. Bu süreçte TPAO ile birlikte özel sektörümüzün de ülkemizde yeni başarı hikâyeleri yazacak nice keşifler yapmalarını temenni ettiğini dile getirdi.
Sn. Aziz Camcı, son yıllarda sektörümüz tarihsel akış içinde saha faaliyeti anlamında olağanüstü bir dönemden geçildiğini, bu faaliyet yoğunluğunun kamu ve özel sektör olarak 2025 yılı için de devam edecek gibi göründüğünü ve bu yoğunluğun başta TPIC olmak üzere, kıymetli yerli/yabancı servis firmalarının çabaları ve mücadelesi ile gerçekleştiğini aktardı.
Mevcut ve yeni keşiflerden gelecek üretim artışları ekonomimize olumlu yönde katkı sağlamaya devam edecektir
Ülkemizin makroekonomik görünümünü dikkate aldığımızda, enerjinin ve özellikle ham petrol ve doğal gaz ithalatının cari açığımızın en önemli nedenleri arasında olduğuna dikkat çeken Sn. Camcı, bu çerçevede ülke kaynaklarımızın daha hızlı ve etkin bir şekilde ekonomiye kazandırılmasının ve üretim sahalarımızın verimli bir şekilde çalıştırılmasının ulusal çıkarımız için çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Sn Camcı, Cumhuriyetimizin ilk dönemlerinden itibaren ülkemizde hidrokarbon arama ve üretim faaliyetlerinin kamu-özel, yerli-yabancı şirket ayrımı yapılmaksızın günümüze kadar geldiğini, özel sektörün de geçmiş yıllarda ciddi keşiflere imza attığını ve yerli üretimi artırabilmek için yatırım yaptığını ve yapmaya devam edeceğini belirtti.
PETFORM olarak faaliyetlerimizi sürdürürken sadece sorunlara ya da hukuki değişikliklere odaklanılmadığını, üyemiz olsun olmasın tüm paydaşların katılımı ile aramacılığı ilgilendiren teknik konularla ve iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili toplantılar ve eğitimler düzenlendiğini aktaran Sn. Camcı, PETFORM’un petrol ve doğal gaz Arama-Üretim faaliyetlerinin yanısıra doğal gaz piyasa faaliyetlerinin de gelişimi için çalışmalarına devam ettiğini vurguladı.
Yapılan keşifler, enerjide merkez ülke olma hedefimiz doğrultusunda elimizi güçlendirmektedir
Sakarya Gaz Sahasının keşfi ile birlikte, enerji ticaret merkezi olma hedefimiz doğrultusunda elimizin daha da güçlendiğini ifade eden Aziz Camcı, hem arama-üretim ayağında hem de piyasa faaliyetleri kapsamında özel sektörün piyasa payının artırılmasının bu sürece katkı sağlayacağını da belirtti.
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Sn. Arslan Narin, 2024 Arama-Üretim Rakamlarına İlişkin Detaylı Açıklamalarda Bulundu
16. Hidrokarbon Arama-Üretim Sektörü İstişare Toplantısı’nda konuşan Genel Müdür Arslan Narin sözlerine hidrokarbon konusunda faaliyet gösteren kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren bu tür toplantıların önemine vurgu yaparak başladı.
Sayın Narin sözlerine aşağıdaki gibi devam etti;
Ülkemizin hızlı büyüyen ekonomisi ile her geçen gün enerji ihtiyacı artmakta ve bu artan ihtiyacı karşılayabilmek için de yerli kaynaklara yönelinmektedir. Özellikle, Akdeniz ve Karadeniz gibi yeteri kadar aranmamış alanlarda ve Güneydoğu Anadolu ve Trakya gibi bölgelerde ankonvansiyonel yöntemlerle faaliyetlerimiz yoğun bir şekilde devam etmektedir.
Başta TPAO ve yerli-yabancı şirketlerin yatırımlarıyla saha faaliyetleri hız kesmeden sürdürülmektedir. Son yıllarda yapılan keşiflerle özellikle Sakarya Gaz sahası ve Gabar üretimlerinin artması ile her geçen gün yeni rekor üretim seviyelerine ulaşıyoruz.
Son 22 yılda toplamda 387 milyon varil ham petrol ve 13,1 milyar metreküp doğal gaz üretimi gerçekleştirilmiştir. Böylelikle, 32,1 milyar USD’lik enerji ithalatının önüne geçilmiş ve cari açığın azalmasında önemli katkı sağlamıştır.
2024 yılının ilk 10 ayında üretilen petrol ve doğal gazdan yaklaşık 10,8 milyar TL devlet hissesi geliri elde edilmiştir. 2024 yılı tamamlanmadan, daha önceki yıllarla kıyaslandığında tarihi bir devlet hissesi geliri elde edilmiştir.
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü olarak, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da sektörün yanında olacağımızı ve her türlü desteği vereceğimizi belirtmek isterim. Sektörün sorunlarını bildiğimizi ve sorunların çözülmesinde çaba gösterdiğimizi hatırlatmak isteriz.