Pazar, Ekim 6, 2024

Ana SayfaManşetÖTV artışı ve yeni oluşan fiyatlar

ÖTV artışı ve yeni oluşan fiyatlar

Bildiğiniz üzere, son yıllarda kur ve vergi artışları ile hızlı artan akaryakıt fiyatları, TÜİK’in, ilk altı aylık üretici enflasyonunu yüzde 19,49 olarak açıklaması ile yeniden değişti. Bu yeni hesaplamaya göre, motorinde litrede 8,86 TL, benzinde ise 9,45 TL olan maktu ÖTV tutarlarına, yüzde 19,49 oranında zam gelmiş oldu. Böylelikle, litrede maktu ÖTV tutar benzinde 11,29 TL’ye, motorinde 10,59 TL’ye, otogazda ise 8,67 TL’ye yükseldi. Tabii ki, bu artışlara ayrıca, yüzde 20’lik KDV de eklenmiş oldu. Buna göre, litrede motorine 2 lira 7 kuruş, benzine 2 lira 21 kuruş, otogaza ise 95 kuruş zam geldi.

Bu ÖTV zammı ile birlikte benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak, İstanbul’da 44,70 TL’ye, Ankara’da 45,70 TL’ye, İzmir’de ise 46,06 TL’ye yükseldi. Diğer illerde veya ilçelerde ise, rafinerilere yakınlık ve uzaklığa göre navlundan dolayı farklılıklar gösterebilmektedir.

ÖTV zammı sonrası oluşan yeni fiyatlar, bir taraftan ticari araç kullanan firmaların maliyetlerini arttırmış ve de tüm sektörlerde genel fiyat artışlarını da beraberinde getirmiştir. Diğer taraftan ise, özel araç kullanıcılarının bütçelerine olumsuz yansıması sonucu, hem tüketimlerin azalmasına (ki trafiğe çıkan araç sayıları bu dengeleyebilir) hem de bir kısım müşterilerin ulaşım alışkanlıklarının değiştiğini söyleyebiliriz. Ayrıca, tüketicilerin gelir gider dengelerinin olumsuz etkilenmesi nedeniyle de, bir taraftan daha az ürün alarak fazla yol yapmamayı, diğer taraftan ise yıkama ve oto bakım ürünleri gibi cömert tüketimlerindeki bir kısım satın alma davranışlarının da değiştiğini ifade edebiliriz.

İstasyon giderleri arttı!

ÖTV zammı sonrası, satışlarının yüzde 80’ine yakın kredi kartı olması nedeniyle, post maliyetleri artan bayiler, bir de elektrik fiyatlarındaki zam ile karşılaşınca, şaşırıp kaldılar. Nakliye, post maliyetleri, elektrik ve su ücretleri, personel maaş ve vergileri, temizlik, bakım onarım, muhasebe ve hukuk ücretleri, zaman zaman karşılaşılan vergi cezaları gibi gider kalemleri, özellikle kar paylaşımlı çalışan bayilerin toplam giderlerini arttırmakta ve kar   edememesi nedeniyle de finansman sıkıntısı ile uğraşmaya devam etmektedir. Tabiri yerinde ise ya spor yapmakta ya da teker döndürmektedir.

ÖTV artışı sonrası, bayilerin ilave finansman ihtiyacı

Her fiyat artışı, akaryakıt bayisinin finansman artışına gitmesine, zorlamaktadır. Yani işletme sermayesini nakdi veya gayri nakdi olarak arttırmaktadır.

Avrupa, ülkelerinin fiyatlarına neredeyse yaklaşmak üzereyiz

Geçen yıl da ifade etmiştim. Türkiye’de akaryakıt pompa fiyatları yakın zamanda Avrupa fiyatlarına gelecek diye…

Nitekim, yavaş yavaş da yaklaşmaktayız. Avrupa Birliği ülkelerde, benzin ve motorin pompa fiyatları 1.70-1.80 Euro, İngiltere’de ise 1,55-1,65 Pound civarında seyrederken, ülkemizde 2024 sonu ya da 2025 yılının ilk aylarında, Avrupa ile aynı fiyatlara gelineceğini sanıyorum. Bunu, uluslararası petrol fiyatları bu şekilde devam etse dahi, maktu alınan vergiler ile KDV ve kurlardaki artışın seyrine göre ifade ediyorum.

Klasiğin dışına çıkarak sonraki yazılarımızda akaryakıt bayilerinin vergisel sorunları, bayilik anlaşma ve protokolleri, dağıtıcı seçimleri, hizmet kaliteleri, muhasebe ve hukuk danışman seçimleri gibi konuları zaman zaman paylaşmak ümidiyle…

Yazar

spot_imgspot_img
BENZER YAZILAR
spot_img

En Popüler